کلاه و قلم

قلمی که از کلاه برآید هیچ وقت از یاد ها نمی رود(به یاد علی وزینی)

کلاه و قلم

قلمی که از کلاه برآید هیچ وقت از یاد ها نمی رود(به یاد علی وزینی)

جنگ یا مذاکره (قسمت دوم)

چهارشنبه, ۸ خرداد ۱۳۹۸، ۰۲:۵۴ ب.ظ

 

چالش بزرگ خاورمیانه جنگ یا مذاکره!( مذاکره نمی کنیم)

 

مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا در جریان سخنرانی خود در بنیاد هریتج در واشنگتن ۱۲ شرط برای دستیابی به توافق جدید با ایران را سال گذشته مطرح کرد.

این شروط عبارتند از:

اعلام تمام جنبه های نظامی فعالیت های هسته ای پیشین ایران  به آژانس بین المللی انرژی اتمی

پایان دادن به غنی سازی اورانیوم و فراری پروتنیوم و همچنین تعطیلی رآکتور اراک

اجازه دسترسی به کلیه مراکز هسته ای به آژانس

توقف تولید موشک های بالستیک و موشک های باقابلیت حمل کلاهک هسته ای

آزادی شهروندان آمریکایی و اتباع متحدان آمریکا

عدم حمایت از حزب الله و حماس

انحلال حشدالشعبی در عراق.

عدم حمایت از حوثی های یمن

خروج نیروهای ایران از سوریه

عدم حمایت از طلبان و القاعده در افغانستان

عدم حمایت سپاه از «گروههای تروریستی» و «شبه نظامیان هم پیمان».

پایان دادن به رفتارهای تهدید آمیز علیه همسایگان. این شرط شامل تهدید ایران به تخریب اسرائیل و پرتاب موشک به سوی عربستان سعودی و امارات و.. می شود..

 

اما علل مطرح کردن این شروط برای مذاکره چیست ؟!

 

اگر کمی تامل کنیم موئلفه های قدرت جمهوری اسلامی در بیان این شروط کاملا مشهود است.

خواست دولت آمریکا مذاکره نیست بلکه تنها «مذاکره» وسیله ای برای فشار بیشتر است.

دولت آمریکا می خواهد تمامی موئلفه های قدرت را از جمهوری اسلامی بگیرد آن وقت هست که ایران دست چنگال مایه گرگ هایی می شود که برای تکه پاره کردن ایران صف کشیده اند.

 این خواستی است که فرق نمی کند اوباما به اصطلاح دموکرات باشد یا ترامپ جمهوری خواه فقط آنچه متفاوت است شیوه دنبال کردن هدف می باشد

جمهوری خواه اهداف را با صراحت و شدت  بیشتری دنبال می کنند اما دموکرات به دنبال این هستند که به اصطلاح با پنبه سر ببرند.

اگر دقت سه شرط اولیه شروطی است که درصد بالایی از آن با برجام حصول شده است.

طبق برجام، رسیدگی و ارزیابی نسبت به ابعاد احتمالی نظامی برنامه هسته ای ایران توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی شامل بازرسی از سایت های نظامی ایران انجام شده و می شود

 

در خصوص دسترسی آژانس به کلیه تاسیسات هسته ای، براساس برجام ایران بالاترین بازرسی ها در برنامه هسته ای پذیرفته و توسط آژانس انجام می شود

بحث های دیگر از جمله موشکی و تحریم سپاه و سایر موارد را از زبان دولتمردان آمریکا و هم پیمان آن از اروپا تا کشورهای عربی گرفته بار و بارها شنیده ایم.

با دقت به شروط دیگر می توان فهمید که دولت آمریکا و هم پیمانانش نگران گسترش حوزه نفوذ ایران و افزایش قدرت نظامی در منطقه خاورمیانه هستند

این موضوع برای یک ابر قدرت که به دنبال حفظ قدرت اولی خود در همه حوزه ها و در منطقه استراتژیک خاورمیانه هست بسیار ناخوشایند است که بدون هماهنگی با آن حوزه نفوذ کشوری گسترش یابد که با ایدلوژی حاکم بر نظام غرب متضاد است.

حاکمیت حاکم بر آمریکا به دنبال خلع ایران از تمامی موئلفه های قدرت و تسلیم بی چون چرای ایران هست .

این یک امر بدیهی در نظام بین الملل است که کشورهای قدرتمند در برابر قدرت گرفتن کشوری که با ایدلوژی آنها هماهنگ نیست(تهدید محسوب می شود) واکنش نشان دهند و تلاش کنند که آن را متوقف کنند به همین دلیل است که روند تهدید، تحریم و گاهی تطمیع را بر تحمیل خواسته های خود پیش گرفته اند

اصل مذاکره مورد قبول همه هست اما به شرطی که شرایط برای مذاکره فراهم باشد

لازمه مذاکره وجود اعتماد است مذاکره با دولتی که بدعهدی های آن از ابتدا کاملا مشهود است نتیجه ای جز شکست ندارد

وتجربه برجام نشان داده است که به دولت آمریکا چه دموکرات و چه جمهوری خواه نمی شود اعتماد کرد

بدعهدی از ابتدای اجرای برجام مشهود بود اما اقدامات منفعلانه دستگاه دیپلماسی باعث شد زخم کوچک کم کم باز شود و امروز به یک چالشی بزرگ تبدیل شود.

مذاکره در زیر فشار یعنی پذیرش خواسته های طرف مقابل این دیگر مذاکره برد برد نخواهد بود قطعا نتیجه آن شکست برای کشوری که زیر بار فشار حاضر به مذاکره شده است.

از طرفی دیگر دولت کنونی آمریکا خروج از معاهده ها را و تهدید بجای احترام متقابل از ابتدا در دستور کار خود قرار داده است و به اصطلاح شمشیر را از رو بسته است به فرمایش رهبری «مذاکره سم مضاعف است»

مذاکره شود و توافقی مانند برجام حتی بهتر صورت بگیرد ضمانت اجرایی وجود ندارد که ما به تعهدات خود عمل کنیم اما طرف مقابل زیر بار تعهدات خود نرود.

ودر آخر پایه اصلی مذاکره احترام متقابل و پذیرش طرف مقابل آنچه که هست نه آنچه که دوست داریم باشد

دولت آمریکا نمی خواهد ایران را آنچه هست بپذیرد باید بپذیرید که امروز ایران دیگر کشوری تحت سلطه آن نیست و یکی از قدرتهای منطقه ای است که در سراسر خاورمیانه حوزه نفوذش گسترانده شده است اما دولت آمریکا علاوه بر تروریست خواندن دولت ایران بارها ملت ایران را تروریست خطاب قرار دادن.تازمانی که احترام متقابل بین دو طرف شکل نگیرد مذاکره بی نتیجه هست.

با این دلیلی است که رهبری فرمودند مذاکره نمی کنیم و راه مقاومت را پیش می گریم، درراه مقاومت سختی هست اما ذلت و شکست نخواهد بود

مقاومت همیشه نتیجه داده است از ابتدای طرح این موضوع توسط رهبری ترامپ از موضع خود عقب نشینی کرد.این بیانگر این است که غربگراهای داخلی مجالی دهند و آواز دشمن را از داخل نخوانند به فضل الهی مقاومت نتیجه و منجر به تثبیت قدرت ایران در جهان خواهد شد.

مسعود وزینی

کارشناس ارشد روابط بین الملل

 

 

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۸/۰۳/۰۸
مسعود وزینی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی